Suunnistuskilpailuissa on kivaa!

Suunnistuskilpailuissa on kivaa!

Tietoa nuorten kilpailutoiminnasta Kaakon alueella

Suunnistuksessa lapset ja nuoret pääsevät kilpailemaan oman ikäisten sarjoissa seuran omissa kilpailuissa, seurojen välisissä kilpailuissa (seuraottelu), maakunnallisissa nuorten kilpailuissa (Kymenlaakson NRC) ja Kaakon Suunnistusalueen alueellisissa kilpailuissa (aluemestaruus  eli AM, alueen nuorten Rasti-Cup kilpailu eli ANRC ja alueen nuorten Rasti-Cup viesti eli ANRV) ilman kilpailulisenssiä. Valtakunnallisissa eli kansallisissa kilpailuissa ja SM-kilpailuissa osallistujilta vaaditaan suunnistuksen kilpailulisenssi.

Nuorten Rasti-Cup eli NRC on 8-18-sarjalaisille tarkoitettu, viisi henkilökohtaista osakilpailua sisältävä suunnistuskilpailusarja Kaakon Suunnistusalueella kolmessa maakunnassa (Kymenlaakso, Etelä-Karjala ja Etelä-Savo). Cupissa kilpaillaan sekä maakunnallisista henkilökohtaisista että seurojen välisistä sijoituksista. Seurojen pisteisiin ja sijoitukseen vaikuttaa myös Kaakon alueen nuorten rastiviesti (ANRV). Rasti-Cup on jatkoa aiempina vuosina järjestetyille lasten ja nuorten Oravacup-kilpailusarjalle, jotka alkoivat Kymenlaaksossa 1970-luvulla. Henkilökohtaisen kilpailun yhteispisteissä otetaan huomioon neljä parasta kilpailua. Täydelliset säännöt löytyvät Kaakon Suunnistuksen nettisivuilta nuoriso-osiosta. Kouvolan Suunnistajat ovat mukana Kymenlaakson NRC-sarjassa.

Kuka voi osallistua Nuorten Rasticupiin?
NRC-osakilpailuihin voi osallistua, vaikka olisi ’vasta-alkaja’ (muutama suunnistuskoulukerta takana). Sarjat ovat 8RR/9RR/10RR (rastireitti) ja 12TR (tukireitti), jotka ovat vaikeusasteeltaan aika lailla samanlaisia kuin suunnistuskoulussakin. 13-, 14-, 16- ja 18-vuotiaille on normaalit radat. Kaakon alueen eli Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntien yhteisessä aluemestaruuskilpailussa (AM) kilpaillaan samalla nuorten sarjat alueen kilpailuna. AM-kisassa 12-sarjassa on tavallinen suunnistusrata eli suora suunnistus eikä tukireittirataa.

RR-radalla on viitoitus, jota kutsutaan myös siimariksi: Voit halutessasi juosta radan yhtenäistä viitoitusta pitkin turvallisesti, jos taidot eivät vielä riitä oikaisuihin eli suoran suunnistuksen reitinvalintoihin. Rastit ovat viitoitetulla reitillä siimarin varrella. Kilpailuissa palkitaan kaikki RR-sarjalaiset.

TR-radalla karttaan on merkitty edellä mainittu RR-radan viitoitus eli siimari, joka toimii yhtenä reitinvalintojen selkeyttäjänä ja mahdollisuutena. Rastit ovat pienen matkan päässä viitoitetusta siimarireitistä. Viimeinen rasti voi olla yhteinen RR-sarjan kanssa ja silloin siimarin varrella.

Matalan kynnyksen sarjana on ainakin maakunnallisissa NRC-osakilpailuissa mukana ikärajaton HDRRS-sarja, jossa RR-radan pääsee kiertämään turvallisesti saattajan kanssa. Tämä sarja on yhteinen pojille (H) ja tytöille (D). Muut sarjat ovat erikseen H ja D.

Miten kilpailuihin ilmoittaudutaan?
NRC -kisoihin voi ilmoittautua normaalisti Suunnistusliiton IRMA-palvelun kautta. Vaihtoehtoisesti (ilman lisenssiä) ilmoittautumismahdollisuus kerrotaan kisakohtaisesti kilpailukutsussa – yleensä se on kootusti seuroittain sähköpostilla. KS:n ilmoittautumiset tältä osin koostaa Jorma Laukkanen (ilmoitus tästä ennen kisaa Rastikerhon sähköpostilistalla).

Kuten muissakin suunnistuskilpailuissa, niin myös NRC-kisoissa käytetään Emit-leimausta. Jokaisella osallistujalla tulee olla Emit-kortti. Jos sellaista ei vielä ole, voi alkuvaiheessa lainata Emitin seuralta.

Kilpailukalenteri 2020 – päivityksiä julkaistaan sitä mukaa kun kilpailujen järjestelyt varmistuvat!

Kymenlaakson NRC osakilpailut 2020 (tiedot päivitetty viimeksi 11.7.2020 – linkit aktivoidaan kun tapahtuma/tulokset julkaistu nettiin)

Ti 2.6.              Kymenlaakson NRC                                 Kouvola                 KS                       Kisasivu  Tulokset

Ma 10.8.          Kaakon alueen ANRC                              Luumäki               LuuRa                Kisasivu  Tulokset

Ke 19.8.             Kymenlaakson NRC                               Kotka                     KyS                     Kisasivu  Tulokset

La  22.8.          Kaakon AM-pitkä matka                         Imatra                   SK Vuoksi          Kisasivu  Tulokset

Ke  2.9.            Kymenlaakson NRC (finaali)                 Hamina                 VeVe                    Kisasivu  Tulokset

Henkilökohtaisten kilpailujen lisäksi neliosuuksinen viesti 10-16 sarjalaisille

Ke 17.6.          Kaakon alueen nuorten viesti ANRV    Kouvola                 KS                        Kisasivu  Tulokset

Pistetilannetta seurataan Kymin Suunnistajien NRC-sivulla, jossa ovat tallessa pistetaulukot vuodesta 2004 alkaen.

Kansalliset kilpailut

Kouvolassa ja lähialueilla kansallisia suunnistuskilpailuja järjestävät Kouvolan Suunnistajien lisäksi lähinnä Vehkalahden Veikot ja Luumäen Rasti. Seuraavaksi lähimmät kilpailut ovat Etelä-Karjalassa Lappeenrannan seudulla ja Päijät-Hämeessä Lahden seudulla. Kilpailut löytyvät Suunnistusliiton Irma-järjestelmän kilpailukalenterista. Näissä kansallisissa kilpailuissa kilpailijoilta edellytetään voimassa olevaa lisenssiä.

Lisätietoa KS:n nuorisotiimiltä

Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan hienon ja elämyksellisen suunnistusharrastuksen kilpailutoiminnan pariin Kouvolan Suunnistajien kivaan seuraan, niin  ota rohkeasti yhteyttä minuun!
Hannu Peni, 040 513 6446, han6mich(at)gmail.com

Lähde reippaasti kilpailemaan KS – Kivassa Seurassa!