Kilpailuihin ilmoittaudutaan IRMA-palvelun kautta.

Suunnistuskilpailuihin ilmoittaudutaan IRMA-palvelun kautta.

Suunnistuksen kilpailutoiminta

Kilpailuihin ilmoittaudutaan IRMA-palvelussa. Ohjeet löydät KS:n kilpailuihin ilmoittautuminen-sivulta.

Uuden henkilön rekisteröinti IRMA-palveluun – ohje

Kilpailulisenssin eli Nuori Suunta -kortin hankkiminen – ohje

Vakuutus

Huolehdithan, että sinulla (tai lapsellasi) on voimassa oleva tapaturmavakuutus. Vakuutuksen voit hankkia esimerkiksi lisenssin yhteydessä ja nuorille suunnistajille sopivan vakuutuksen saa helposti ja edullisesti hankkimalla Nuori Suunta-kortin Suunnistusliiton sivuilta.

Kilpailuihin ilmoittautuminen

  • Kilpailu valitaan IRMA-palvelun kilpailukalenterista.
  • Kilpailun tiedoissa on linkki järjestäjien sivuille, josta löytyy kilpailukutsu ja pari päivää ennen kilpailua myös kilpailuohjeet sekä lähtöajat.
  • Viimeinen ilmoittautumisajankohta mainitaan kilpailukutsussa, usein se on noin viikkoa ennen kilpailua.
  • Ilmoittaudu-linkistä päästään valikkoon, josta voi ilmoittautua itse ja samalla ilmoittaa myös muita, esimerkiksi koko perheen kerralla.
  • Ilmoittautumisvalikossa pitää valita kilpailusarja, jonka merkitsemistavasta on tietoa alempana.
  • Sarjavalinnan jälkeen siirytään seuraavan valikkoon painamalla “Jatka”. Tässä valikossa tulee tarkistaa, että “Seura maksaa” -kohta on valittuna. Sen jälkeen hyväksytään ilmoittautuminen.
  • Oman Emit-kortin numeron voi tallettaa Irman tietojärjestelmään omiin tietoihin ja siten numero välittyy kisajärjestäjille automaattisesti ilmoittauduttaessa. Mikäli ilmoittautuessa ei ole omaa emit-numeroa, varaa järjestäjä vuokra-emitin, jonka voi noutaa kisapaikalle saavuttaessa kisa-infosta. Seuralta saat kisoja varten myös lainaemittejä (muista kysyä numero)

Viestikilpailut

  • Irman kilpailukalenterista valitaan haluttu viestikilpailu ja kilpailun tiedoista kohta “Ilmoita viestihalukkuus”.
  • Sen jälkeen valitaan kilpailijan nimi ja viestin sarja. Lisäksi voi antaa lisätietoja esimerkiksi osuustoiveen suhteen.
  • Ilmoittautuminen tehdään viimeistään viisi päivää aikaisemmin kuin kisajärjestäjille lähtevä ilmoittautuminen. Näin viestivalitsijat näkevät ennen ilmoittautumisajan umpeutumista, montako joukkuetta kisaan ilmoitetaan.
  • Lopulliset joukkueet valitaan viestihalukkuuden ilmoittaneiden lasten joukosta.
  • Nuorten valintatiimi (2019: sovitaan keväällä nuorisotiimin kokoontumisessa) nimeää nuorten viestijoukkueet nuorisotiimin ja huipputiimin avustuksella.

viestiohje
ohje jojoille

Kilpailusarjat

Kilpailun kutsusta näkee kilpailussa tarjottavat sarjat. Tietoa tunnuksista:

  • Tytöt ja pojat: D-sarjat on tytöille ja H-sarjat pojille.
  • Ikä: Kilpailusarjassa saa kilpailla vielä sen vuoden, jolloin täyttää sarjatunnuksen ilmoittaman ikävuoden. Esimerkiksi D12 -sarjassa kilpailevat tytöt, jotka täyttävät sinä vuonna 12 vuotta. Useissa kilpailuissa ikäluokat ovat kahden vuoden välein, jossa tapauksessa esimerkiksi H10-sarjassa kilpailevat 9- ja 10-vuotiaat (eli tämän vuoden 2022 kilpailuissa vuonna 2013 ja 2012 syntyneet) pojat ja myös nuoremmat, jollei heille ole omaa sarjaa. Joissain kilpailuissa on tarjolla erikseen nuorempien sarjoja, kuten esimerkiksi joissain Nuorten Kompassi-kilpailuissa ja KLL-suunnistuksessa H8RR, H9RR, D8RR ja D9RR.
  • RR-sarjassa suunnistusmuoto on rastireitti. Metsässä on yhtenäinen viitoitus, joka on merkitty yhtenäisellä viivalla karttaan. Rastit ovat viitoituksen varrella. Suunnistaja saa valita, kulkeeko hän mutkittelevaa viitoitusta myöten vai tekeekö hän omia reitinvalintoja oikaisten esimerkiksi polkua pitkin. 10-vuotiaille ja sitä nuoremmille on kilpailuissa aina tarjolla RR-rata (D10RR ja H10RR).
  • TR-sarjassa suunnistusmuoto on tukireitti. TR-ratoja tarjotaan 12-vuotiaiden sarjassa (D12TR ja H12TR). Tukireitillä maastossa ja kartalla on sama viitoitus kuin rastireitillä. Tukireitin rastit eivät ole viitoituksen varrella, vaan suunnistajan tulee osata suunnistaa omalle rastilleen, joka on 20-100m päässä viitoitukselta.
  • Jos sarjan tunnuksessa ei ole RR- tai TR-merkintää (esimerkiksi H10 tai D12), niin suunnistusmuoto on samanlainen kuin aikuisillakin. Tällaista rataa kutsutaan suoraksi radaksi tai avoradaksi, jolla mitään tukiviitoitusta ei siis ole. Kymmenvuotiailla suora rata on erittäin helppo ja se kulkee lähes koko ajan polkua, pellonreunaa tai muuta selkeää maastonkohdetta pitkin. Iän myötä ratojen vaikeustaso nousee.
  • Rastireittiradalle on mahdollista joissain kilpailuissa päästä yhdessä saattajan kanssa. Nuorten Kompassi-kisojen maakunnallisissa kilpailuissa saattajasarja on yhteinen tytöille ja pojille. Se on merkitty H/D10RRS ja siihen osallistuminen tuo osallistumispisteen seuralle. Kilpailuajalla ei ole siten merkitystä ja radan voi näin kiertää aivan omaan tahtiin turvallisesti ja rauhassa tutustuen. Joissakin kansallisissa kilpailuissa voidaan tarjota RR-rata kilpailun ulkopuolella kuntosuunnistuksen yhteydessä ikärajattomasti (esim. HD-RRS) tai nk. Rastiralli-ratana. Katso tapahtumakohtaiset tiedot kilpailuohjeista.