Tietoa nuorten kilpailutoiminnasta Kaakon alueella

Kaudella 2022 jatketaan viime kesänä käyttöön otetulla Suomen Suunnistusliiton (SSL) Kompassi-tapahtumien konseptilla. Lasten ja nuorten suunnistuksen kilpailutapahtumista Kaakon Suunnistuksen (KaaSu) alueella voit lukea alueemme nuorisosuunnistussivulta täältä. Osallistumiskynnystä kilpailemiseen madalletaan näillä Kompassi-tapahtumilla ja niistä voi jatkaa hyvin muihin kilpailuihin ja vanhempien sarjoihin. Valtakunnallisesti yhtenäiset eri-ikäisten kilpailusarjat ovat seuraavasti: Kompassi-tapahtumat ovat alle 14-vuotiaille, INOV-8 -liiga 16-20 -vuotiaille ja Nuorten Jukola 11-18-vuotiaille. Kesän 2022 Nuorten Jukola on Kotkassa lauantaina 20.8. ja samana suunnistuksen superviikonloppuna sunnuntaina 21.8. ovat valtakunnallinen Kompassi-tapahtuma, INOV-liigan finaali ja Viestiliigan osakilpailuna Kymen Rastiviesti.

Kilpailutapahtumia paikallisista alueellisiin ja kansallisiin eli valtakunnallisiin

Suunnistuksessa lapset ja nuoret pääsevät kilpailemaan oman ikäisten sarjoissa seuran Kompassi-tapahtumien kilpailuissa (rastikerho), seurojen välisissä kilpailuissa (seuraottelu), maakunnallisissa nuorten Kompassi-tapahtumien kilpailuissa (ent. Kymenlaakson NRC) ja Kaakon Suunnistusalueen alueellisissa kilpailuissa (aluemestaruus eli AM), alueen nuorten Kompassi-kilpailuissa (ent. Rasti-Cup kilpailu eli ANRC) ja alueen nuorten Kompassi-viestitapahtumissa (ent. Rasti-Cup viesti eli ANRV ja uudet alueelliset kulta-, hopea- ja pronssitason viestit) lunastettuaan suunnistuksen kilpailulisenssin. Näitä suuremmissa valtakunnallisissa eli kansallisissa kilpailuissa ja SM-kilpailuissa osallistujilta vaadittiin jo aiemminkin suunnistuksen kilpailulisenssi. Osassa Kompassi-tapahtumia voi olla muitakin sarjoja ja silloin ne voivat noudattaa Lähikilpailu-mallia.

Kompassi-tapahtumat Kaakon alueella ja Kymenlaaksossa

Kaakon Kompassi-tapahtumien sarja (ent. Nuorten Rasti-Cup eli NRC) on 8-14-sarjalaisille tarkoitettu, viisi henkilökohtaista osakilpailua ja kaksi viestikilpailua sisältävä suunnistuskilpailusarja Kaakon Suunnistusalueella kolmessa maakunnassa (Kymenlaakso, Etelä-Karjala ja Etelä-Savo). Kompassi-tapahtumissa kilpaillaan sekä maakunnallisista henkilökohtaisista että seurojen välisistä sijoituksista. Seurojen pisteisiin ja sijoitukseen vaikuttavat myös kaksi Kompassi-viestiä. Nykyinen Kompassi-tapahtumien sarja ja sitä edeltänyt Rasti-Cup ovat jatkoa aikanaan järjestetylle lasten ja nuorten Oravacup-kilpailusarjalle, jonka kilpailutapahtumat alkoivat Kymenlaaksossa jo 1970-luvulla. Kompassi-tapahtumista on tiedot Suomen Suunnistusliiton (SSL) sivuilla. Kouvolan Suunnistajat ovat mukana Kymenlaakson maakunnallisessa Kompassi-tapahtumasarjassa (ent. Kymenlaakson NRC-sarjassa). Uuden Kompassi-sarjan pistetilanne julkaistaan O-Skills-palvelussa ja Kaakon osalta pisteet ovat maakunnittain ja KS:n suunnistajien osalta maakunnallinen seuranta on Kymenlaakson Kompassicup-sivuilla.

Kuka voi osallistua Kompassi-tapahtumiin?
Kompassi-tapahtumien osakilpailuihin voi osallistua, vaikka olisi ’vasta-alkaja’ (muutama suunnistuskoulukerta takana). Sarjat ovat 10RR (rastireitti) ja 12TR (tukireitti) sekä niiden rinnalla suorien ratojen 10- ja 12-sarjat, jotka ovat vaikeusasteeltaan aika lailla samanlaisia kuin suunnistuskoulussakin. 13- ja 14-vuotiaille on normaalit radat yhdistetyssä 14-sarjassa. 16- ja 18-vuotiaiden sarjojen osalta järjestäjä voi tarjota cupin ulkopuoliset sarjat, kuten myös 8RR/9RR sekä mahdollisen saattajasarjan osalta. Kaakon alueen eli Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntien yhteisessä aluemestaruuskilpailussa (AM) kilpaillaan samalla nuorten sarjat alueen kilpailuna. AM-kisassa on uudessa tapahtumasarjassa 12-sarjassa sekä tavallinen suunnistusrata eli suora suunnistus että tukireittirata (TR) ja 10-sarjassa sekä suora että rastireittirata (RR). Loppupisteisiin nämä sarjat yhdistetään seurantasivuilla kerrotulla tavalla niin että suorilta radoilta on jaossa hieman korkeammat pisteet.

Rastireitin RR-radalla on viitoitus, jota kutsutaan myös siimariksi: Voit halutessasi juosta radan yhtenäistä viitoitusta pitkin turvallisesti, jos taidot eivät vielä riitä oikaisuihin eli suoran suunnistuksen reitinvalintoihin. Rastit ovat viitoitetulla reitillä siimarin varrella. Kilpailuissa palkitaan kaikki RR-sarjalaiset.

Tukireitin TR-radalla karttaan on merkitty edellä mainittu RR-radan viitoitus eli siimari, joka toimii yhtenä reitinvalintojen selkeyttäjänä ja mahdollisuutena. Rastit ovat pienen matkan päässä viitoitetusta siimarireitistä. Viimeinen rasti voi olla yhteinen RR-sarjan kanssa ja silloin siimarin varrella.

Matalan kynnyksen sarjana voi ainakin maakunnallisissa Kompassi-tapahtumien osakilpailuissa olla mukana avoin ja ikärajaton HDRRS-sarja eli RR-saattajasarja, jossa RR-radan pääsee kiertämään turvallisesti saattajan kanssa. Tämä sarja on yhteinen pojille (H) ja tytöille (D). Muut sarjat ovat erikseen H ja D. Tämän lisäksi tapahtumissa voidaan tarjota mahdollisesti myös muita ForFun -harrastesarjoja.

Uusissa tapahtumakohtaisesti mahdollisesti tarjottavissa ForFun -sarjoissa pidetään hauskaa yksin tai porukassa suunnistaen ja seikkaillen. Toteutusmuodot ovat Rastiralli ja Point2run. Seuroilla on mahdollisuus myös toteuttaa oma idea ForFun -sarjaksi. Näissä harrastesarjoissa ei tarvita lisenssiä.

Miten kilpailuihin ilmoittaudutaan?
Kompassi-tapahtumien suunnistuskisoihin voi ilmoittautua normaalisti Suunnistusliiton IRMA-palvelun kautta. Vaihtoehtoisesti (ilman lisenssiä) ilmoittautumismahdollisuus kerrotaan kisakohtaisesti kilpailukutsussa – yleensä se on kootusti seuroittain sähköpostilla. KS:n ilmoittautumiset tältä osin koostaa Jorma Laukkanen (ilmoitus tästä ennen kisaa Rastikerhon sähköpostilistalla).

Kuten muissakin suunnistuskilpailuissa, niin myös näissä Kompassi-kisoissa käytetään Emit-leimausta. Jokaisella osallistujalla tulee olla Emit-kortti. Jos sellaista ei vielä ole, voi alkuvaiheessa lainata Emitin seuralta.

Kilpailukalenteri 2022 – päivityksiä julkaistaan sitä mukaa kun kilpailujen järjestelyt varmistuvat!

Kymenlaakson Kompassi-tapahtumat ja niiden järjestäjät – tiedot päivitetty 2022 tiedoin 4.8. – linkit aktivoidaan kun tapahtuma/tulokset julkaistu nettiin

Ma 2.5.          Kymenlaakson maakunnallinen              Hamina              VeVe               Kisasivu  Tulokset Pisteet

Ke 11.5.          Kymenlaakson maakunnallinen     ..       ..        Kotka                  KyS             Kisasivu  Tulokset Pisteet

Su 22.5.       Kaakon alueen yhteinen (pisteet maakunnittain)   Hamina      VeVe      Kisasivu   Tulokset Pisteet

La 13.8.           Kaakon alueen aluemestaruus (AM)      Kouvola                  KS             Kisasivu  Tulokset Pisteet

Ti  6.9.        Kymenlaakson maakunnallinen (finaali)  Kouvola                 KS             Kisasivu  Tulokset Pisteet

Henkilökohtaisten kilpailujen lisäksi kolmeosuuksinen nuorten Kompassi-viesti (joukkueessa eri-ikäisiä HD10RR, 12TR ja 14)

To 16.6.          Kaakon alueen Kompassi-viesti (3-os.)   Kouvola              KS            Kisasivu   Tulokset

Henkilökohtaisten kilpailujen lisäksi Kompassi-sarjalaisille (kulta, hopea, pronssi) viesti AM-viestien yhteydessä. Sarjoittain 2 osuutta, sarjat 10RR, 12TR ja 14.

Su 14.8.          Kaakon alueen Kompassi-viesti (2-os.)   Kouvola                KS               Kisasivu   Tulokset

Pistetilanteen seuranta Kompassi-cupissa järjestetään liiton toimesta. Lisää tietoa tulossa. Pistetilannetta aiemman Nuorten Rasti-Cupin osalta seurattiin Kymin Suunnistajien NRC-sivulla, jossa ovat tallessa pistetaulukot vuodesta 2004 alkaen.

Kansalliset kilpailut

Kouvolassa ja lähialueilla kansallisia suunnistuskilpailuja järjestävät Kouvolan Suunnistajien lisäksi lähinnä Vehkalahden Veikot ja Luumäen Rasti. Seuraavaksi lähimmät kilpailut ovat Etelä-Karjalassa Lappeenrannan seudulla sekä Päijät-Hämeessä Lahden seudulla. Kilpailut löytyvät Suunnistusliiton Irma-järjestelmän kilpailukalenterista. Näissä kansallisissa kilpailuissa kilpailijoilta edellytetään voimassa olevaa lisenssiä.

Koululiikuntaliiton (KLL:n) suunnistuskilpailut

Suunnistusliiton alaisten kilpailujen lisäksi suunnistuksessa kilpaillaan lasten ja nuorten sarjoissa Koululiikuntaliiton suunnistusmestaruuskilpailujen henkilökohtaisissa ikävuosisarjoissa ja viesteissä. KLL:n mestaruuskilpailuissa ei edusteta suunnistusseuroja, mutta käytännön järjestelyissa KS on paikallisissa oppilaitoksissa opiskelevien osalta mukana. KLL -kilpailuun voivat osallistua kaikkien peruskoulujen, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten oppilaat. Yläikäraja on 20 vuotta (tänä vuonna rajana syntymävuosi 2002). Kilpailussa oppilas edustaa sitä kuntaa tai kunnan joukkuetta, jossa käy koulua. Tämän vuoden KLL-suunnistukset ovat 26.–27.8.2022 Seinäjoella – tästä kisasivuille! Lisää tietoa tapahtumasta KLL-suunnistussivulla.

Lisätietoa KS:n nuorisotiimiltä

Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan hienon ja elämyksellisen suunnistusharrastuksen kilpailutoiminnan pariin Kouvolan Suunnistajien kivaan seuraan, niin ota rohkeasti yhteyttä meistä jompaan kumpaan!
Hannu Peni, 040 513 6446, han6mich(at)gmail.com tai Jorma Laukkanen, 040 746 0088, hirvi.laukkanen(at)gmail.com.

Lähde reippaasti kilpailemaan KS – Kivassa Seurassa!