Tietoa nuorten kilpailutoiminnasta Kaakon alueella

Kaudella 2024 jatketaan aiempina kesinä käyttöön otetulla Suomen Suunnistusliiton (SSL) Kompassi-tapahtumilla. Lasten ja nuorten suunnistuksen kilpailutapahtumista Kaakon Suunnistuksen (KaaSu) alueella voit lukea alueemme nuorisosuunnistussivulta täältä. Kompassi-tapahtumat ovat lasten matalan kynnyksen suunnistustapahtumia, jotka tarjoavat mukavia mahdollisuuksia suunnistaa erilaisissa maastoissa, kisailla ja saada kavereita. Olennaista on helpot radat ja turvalliset ympäristöt sekä innostavan tapahtuman elementit. Valtakunnallisesti yhtenäiset eri-ikäisten kilpailusarjat ovat seuraavasti: Kompassi-tapahtumat ovat alle 14-vuotiaille, INOV-8 -liiga 16-20 -vuotiaille ja Nuorten Jukola 11-18-vuotiaille. Kesän 2024 Nuorten Jukola on Loimaalla lauantaina 17.8. ja samana nuorisosuunnistuksen superviikonloppuna sunnuntain 18.8. kilpailuina ovat valtakunnallinen Kompassi-tapahtuma ja INOV-liigan finaali.

Kilpailutapahtumia paikallisista alueellisiin ja kansallisiin eli valtakunnallisiin

Suunnistuksessa lapset ja nuoret pääsevät kilpailemaan oman ikäisten sarjoissa seuran Kompassi-tapahtumien kilpailuissa (rastikerho), seurojen välisissä kilpailuissa (seuraottelu), maakunnallisissa nuorten Kompassi-tapahtumien kilpailuissa (ent. Kymenlaakson NRC) ja Kaakon Suunnistusalueen alueellisissa kilpailuissa (aluemestaruus eli AM), alueen nuorten Kompassi-kilpailuissa (ent. Rasti-Cup kilpailu eli ANRC) ja alueen nuorten Kompassi-viestitapahtumissa (ent. Rasti-Cup viesti eli ANRV ja uudet alueelliset kulta-, hopea- ja pronssitason viestit) lunastettuaan suunnistuksen kilpailulisenssin. Lisenssin lunastaneet lapset saavat osallistua myös valtakunnallisiin eli kansallisiin kilpailuihin ja hieman vanhemmat nuoret SM-kilpailuihin. Osassa Kompassi-tapahtumia voi olla muitakin sarjoja ja silloin ne voivat noudattaa Lähikilpailu-mallia.

Kompassi-tapahtumat Kaakon alueella ja Kymenlaaksossa

Kaakon Kompassi-tapahtumien sarja (ent. Nuorten Rasti-Cup eli NRC) on 8-14-sarjalaisille tarkoitettu, viisi henkilökohtaista osakilpailua ja kaksi viestikilpailua sisältävä suunnistuskilpailusarja Kaakon Suunnistusalueella kolmessa maakunnassa (Kymenlaakso, Etelä-Karjala ja Etelä-Savo). Kompassi-tapahtumissa kilpaillaan sekä maakunnallisista henkilökohtaisista että seurojen välisistä sijoituksista. Seurojen pisteisiin ja sijoitukseen vaikuttavat myös kaksi Kompassi-viestiä. Nykyinen Kompassi-tapahtumien sarja ja sitä edeltänyt Rasti-Cup ovat jatkoa aikanaan järjestetylle lasten ja nuorten Oravacup-kilpailusarjalle, jonka kilpailutapahtumat alkoivat Kymenlaaksossa jo 1970-luvulla. Kompassi-tapahtumista on tiedot Suomen Suunnistusliiton (SSL) sivuilla. Kouvolan Suunnistajat ovat mukana Kymenlaakson maakunnallisessa Kompassi-tapahtumasarjassa (ent. Kymenlaakson NRC-sarjassa). Uuden Kompassi-sarjan pistetilanne julkaistaan O-Skills-palvelussa ja Kaakon osalta pisteet ovat maakunnittain ja KS:n suunnistajien osalta maakunnallinen seuranta on Kymenlaakson Kompassicup-sivuilla.

Kuka voi osallistua Kompassi-tapahtumiin?
Kompassi-tapahtumien osakilpailuihin voi osallistua, vaikka olisi ’vasta-alkaja’ (muutama suunnistuskoulukerta takana). Sarjat ovat 10RR (rastireitti) ja 12TR (tukireitti) sekä niiden rinnalla suorien ratojen 10- ja 12-sarjat, jotka ovat vaikeusasteeltaan aika lailla samanlaisia kuin suunnistuskoulussakin. 13- ja 14-vuotiaille on normaalit radat yhdistetyssä 14-sarjassa. 16- ja 18-vuotiaiden sarjojen osalta järjestäjä voi tarjota cupin ulkopuoliset sarjat, kuten myös 8RR/9RR sekä mahdollisen saattajasarjan osalta. Kaakon alueen eli Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntien yhteisessä aluemestaruuskilpailussa (AM) kilpaillaan samalla nuorten sarjat alueen kilpailuna. AM-kisassa on tässä tapahtumasarjassa 12-sarjassa sekä tavallinen suunnistusrata eli suora suunnistus että tukireittirata (TR) ja 10-sarjassa sekä suora että rastireittirata (RR). Loppupisteisiin nämä sarjat yhdistetään seurantasivuilla kerrotulla tavalla niin että suorilta radoilta on jaossa hieman korkeammat pisteet.

Rastireitin RR-radalla on viitoitus, jota kutsutaan myös siimariksi: Voit halutessasi juosta radan yhtenäistä viitoitusta pitkin turvallisesti, jos taidot eivät vielä riitä oikaisuihin eli suoran suunnistuksen reitinvalintoihin. Rastit ovat viitoitetulla reitillä siimarin varrella. Kilpailuissa palkitaan kaikki RR-sarjalaiset.

Tukireitin TR-radalla karttaan on merkitty edellä mainittu RR-radan viitoitus eli siimari, joka toimii yhtenä reitinvalintojen selkeyttäjänä ja mahdollisuutena. Rastit ovat pienen matkan päässä viitoitetusta siimarireitistä. Viimeinen rasti voi olla yhteinen RR-sarjan kanssa ja silloin siimarin varrella.

Matalan kynnyksen sarjana voi ainakin maakunnallisissa Kompassi-tapahtumien osakilpailuissa olla mukana avoin ja ikärajaton HDRRS-sarja eli RR-saattajasarja, jossa RR-radan pääsee kiertämään turvallisesti saattajan kanssa. Tämä sarja on yhteinen pojille (H) ja tytöille (D). Muut sarjat ovat erikseen H ja D. Tämän lisäksi tapahtumissa voidaan tarjota mahdollisesti myös muita ForFun -harrastesarjoja.

Tapahtumakohtaisesti mahdollisesti tarjolla olevissa suunnistusharrastamiseen tutustuttavissa ForFun -sarjoissa pidetään hauskaa yksin tai porukassa suunnistaen ja seikkaillen. Toteutusmuodot ovat tapahtumakohtaisia ja seuroilla on mahdollisuus myös toteuttaa eri malleja ja ideoita ForFun -sarjaksi. Näissä harrastesarjoissa ei tarvita lisenssiä.

Miten kilpailuihin ilmoittaudutaan?
Kompassi-tapahtumien suunnistuskisoihin voi ilmoittautua normaalisti Suunnistusliiton IRMA-palvelun kautta. Vaihtoehtoisesti (ilman lisenssiä) ilmoittautumismahdollisuus kerrotaan kisakohtaisesti kilpailukutsussa – yleensä se on kootusti seuroittain sähköpostilla. KS:n ilmoittautumiset tältä osin koostaa Jorma Laukkanen (ilmoitus tästä ennen kisaa Rastikerhon sähköpostilistalla).

Kuten muissakin suunnistuskilpailuissa, niin myös näissä Kompassi-kisoissa käytetään Emit-leimausta. Jokaisella osallistujalla tulee olla Emit-kortti. Jos sellaista ei vielä ole, voi alkuvaiheessa lainata Emitin seuralta.

Kymenlaakson Kompassi-tapahtumat 2024 ja niiden järjestäjät

ke 8.5.Kompassi-cup 1, sprinttiKouvolan Suunnistajat/Kasarminmäki
ma 20.5.Kompassi-cup 2Vehkalahden Veikot
ke 29.5.Kompassi-cup 3Kymin Suunnistajat
ke 12.6.Kompassi-viesti 1Kouvolan Suunnistajat
ke 31.7.Kompassi-viesti 2Kouvolan Suunnistajat
ma 12.8.Kompassi-cup 4Kouvolan Suunnistajat
ma 19.8.Kompassi-cup 5Vehkalahden Veikot
ma 20.5.
Kompassikisat
VeVe/ Hamina Bastioni
Lisenssi vaaditaan
ma 20.5.
Kompassikisat
VeVe/ Hamina Bastioni
Lisenssi vaaditaan


Henkilökohtaisten kilpailujen lisäksi kolmeosuuksinen nuorten Kompassi-viesti (joukkueessa eri-ikäisiä HD10RR, 12TR ja 14)

Pistetilanteen seuranta Kompassi-cupissa järjestetään liiton toimesta O-Skills palvelussa. Pistetilannetta aiemman Nuorten Rasti-Cupin osalta seurattiin Kymin Suunnistajien NRC-sivulla, jossa ovat tallessa pistetaulukot vuodesta 2004 alkaen.

Kansalliset kilpailut

Kouvolassa ja lähialueilla kansallisia suunnistuskilpailuja järjestävät Kouvolan Suunnistajien lisäksi lähinnä Vehkalahden Veikot ja Luumäen Rasti. Seuraavaksi lähimmät kilpailut ovat Etelä-Karjalassa Lappeenrannan seudulla sekä Päijät-Hämeessä Lahden seudulla. Kilpailut löytyvät Suunnistusliiton Irma-järjestelmän kilpailukalenterista. Näissä kansallisissa kilpailuissa kilpailijoilta edellytetään voimassa olevaa lisenssiä.

Koululiikuntaliiton (KLL:n) suunnistuskilpailut

Suunnistusliiton alaisten kilpailujen lisäksi suunnistuksessa kilpaillaan lasten ja nuorten sarjoissa Koululiikuntaliiton suunnistusmestaruuskilpailujen henkilökohtaisissa ikävuosisarjoissa ja viesteissä. KLL:n mestaruuskilpailuissa ei edusteta suunnistusseuroja, mutta käytännön järjestelyissa KS on paikallisissa oppilaitoksissa opiskelevien osalta mukana. KLL -kilpailuun voivat osallistua kaikkien peruskoulujen, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten oppilaat. Yläikäraja on 20 vuotta (tänä vuonna rajana syntymävuosi 2002). Kilpailussa oppilas edustaa sitä kuntaa tai kunnan joukkuetta, jossa käy koulua. Tämän vuoden KLL-suunnistukset ovat 6.-7.9. Uudessakaarlepyyssä. Lisää tietoa tapahtumasta yleisesti tällä KLL-suunnistussivulla.

Lisätietoa KS:n nuorisotiimiltä

Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan hienon ja elämyksellisen suunnistusharrastuksen kilpailutoiminnan pariin Kouvolan Suunnistajien kivaan seuraan, niin ota rohkeasti yhteyttä meistä jompaan kumpaan!
Hannu Peni, 040 513 6446, han6mich(at)gmail.com tai Jorma Laukkanen, 040 746 0088, hirvi.laukkanen(at)gmail.com.

Lähde uteliaasti reippaasti kilpailemaan KS – Kivassa Seurassa!