Suunnistuskilpailuissa on kivaa!

     Suunnistuskilpailuissa on kivaa!

Tietoa nuorten kilpailutoiminnasta Kaakon alueella

Kaudelle 2021 otetaan käyttöön Suomen Suunnistusliiton (SSL) uusi Kompassi-tapahtumien konsepti, joka korvaa alueelliset ja maakunnalliset aiemmat lasten ja nuorten sarjat pelkästään sisältävät Nuorten Rasticupin (NRC) kilpailutapahtumat Kaakon Suunnistuksen (KaaSu) alueella. Osallistumiskynnystä kilpailemiseen madalletaan entisestään. Kompassi-tapahtumat ovat alle 14-vuotiaille, INOV-8 -liiga 16-20 -vuotiaille ja Nuorten Jukola 11-18-vuotiaille.

Kilpailutapahtumia paikallisista alueellisiin ja kansallisiin

Suunnistuksessa lapset ja nuoret pääsevät kilpailemaan oman ikäisten sarjoissa seuran Kompassi-tapahtumien kilpailuissa (rastikerho), seurojen välisissä kilpailuissa (seuraottelu), maakunnallisissa nuorten Kompassi-tapahtumien kilpailuissa (ent. Kymenlaakson NRC) ja Kaakon Suunnistusalueen alueellisissa kilpailuissa (aluemestaruus  eli AM), alueen nuorten Kompassi-kilpailuissa (ent. Rasti-Cup kilpailu eli ANRC) ja alueen nuorten Kompassi-viestitapahtumissa (ent. Rasti-Cup viesti eli ANRV ja uudet alueelliset kulta-, hopea- ja pronssitason viestit) ilman kilpailulisenssiä. Näitä suuremmissa valtakunnallisissa eli kansallisissa kilpailuissa ja SM-kilpailuissa osallistujilta vaaditaan suunnistuksen kilpailulisenssi.

Kompassi-tapahtumat Kaakon alueella ja Kymenlaaksossa

Kaakon Kompassi-tapahtumien sarja (ent. Nuorten Rasti-Cup eli NRC) on 8-14-sarjalaisille tarkoitettu, viisi henkilökohtaista osakilpailua sisältävä suunnistuskilpailusarja Kaakon Suunnistusalueella kolmessa maakunnassa (Kymenlaakso, Etelä-Karjala ja Etelä-Savo). Kompassi-tapahtumissa kilpaillaan sekä maakunnallisista henkilökohtaisista että seurojen välisistä sijoituksista. Seurojen pisteisiin ja sijoitukseen vaikuttaa myös alueellinen viesti (ent. Kaakon alueen nuorten rastiviesti eli ANRV). Kompassi-tapahtumien sarja ja sitä edeltänyt Rasti-Cup ovat jatkoa aikanaan järjestetylle lasten ja nuorten Oravacup-kilpailusarjalle, jonka kilpailutapahtumat alkoivat Kymenlaaksossa 1970-luvulla. Henkilökohtaisen kilpailun yhteispisteissä otetaan huomioon neljä parasta kilpailua. Täydelliset säännöt löytyvät Kaakon Suunnistuksen nettisivuilta nuoriso-osiosta. Kouvolan Suunnistajat ovat mukana Kymenlaakson maakunnallisessa Kompassi-tapahtumasarjassa (ent. Kymenlaakson NRC-sarjassa).

Kuka voi osallistua Kompassi-tapahtumiin?
Kompassi-tapahtumien osakilpailuihin voi osallistua, vaikka olisi ’vasta-alkaja’ (muutama suunnistuskoulukerta takana). Sarjat ovat 8RR/9RR/10RR (rastireitti) ja 12TR (tukireitti), jotka ovat vaikeusasteeltaan aika lailla samanlaisia kuin suunnistuskoulussakin. 13-, 14-vuotiaille on normaalit radat. 16- ja 18-vuotiaiden sarjojen osalta jatko ei ole selvä. Kaakon alueen eli Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntien yhteisessä aluemestaruuskilpailussa (AM) kilpaillaan samalla nuorten sarjat alueen kilpailuna. AM-kisassa 12-sarjassa on tavallinen suunnistusrata eli suora suunnistus eikä tukireittirataa.

Rastireitn RR-radalla on viitoitus, jota kutsutaan myös siimariksi: Voit halutessasi juosta radan yhtenäistä viitoitusta pitkin turvallisesti, jos taidot eivät vielä riitä oikaisuihin eli suoran suunnistuksen reitinvalintoihin. Rastit ovat viitoitetulla reitillä siimarin varrella. Kilpailuissa palkitaan kaikki RR-sarjalaiset.

Tukireitin TR-radalla karttaan on merkitty edellä mainittu RR-radan viitoitus eli siimari, joka toimii yhtenä reitinvalintojen selkeyttäjänä ja mahdollisuutena. Rastit ovat pienen matkan päässä viitoitetusta siimarireitistä. Viimeinen rasti voi olla yhteinen RR-sarjan kanssa ja silloin siimarin varrella.

Matalan kynnyksen sarjana on ainakin maakunnallisissa Kompassi-tapahtumien osakilpailuissa mukana ikärajaton HDRRS-sarja, jossa RR-radan pääsee kiertämään turvallisesti saattajan kanssa. Tämä sarja on yhteinen pojille (H) ja tytöille (D). Muut sarjat ovat erikseen H ja D.

Miten kilpailuihin ilmoittaudutaan?
Kompassi-tapahtumien suunnistuskisoihin voi ilmoittautua normaalisti Suunnistusliiton IRMA-palvelun kautta. Vaihtoehtoisesti (ilman lisenssiä) ilmoittautumismahdollisuus kerrotaan kisakohtaisesti kilpailukutsussa – yleensä se on kootusti seuroittain sähköpostilla. KS:n ilmoittautumiset tältä osin koostaa Jorma Laukkanen (ilmoitus tästä ennen kisaa Rastikerhon sähköpostilistalla).

Kuten muissakin suunnistuskilpailuissa, niin myös näissä Kompassi-kisoissa käytetään Emit-leimausta. Jokaisella osallistujalla tulee olla Emit-kortti. Jos sellaista ei vielä ole, voi alkuvaiheessa lainata Emitin seuralta.

Kilpailukalenteri 2021 – päivityksiä julkaistaan sitä mukaa kun kilpailujen järjestelyt varmistuvat!

Kymenlaakson Kompassi-tapahtumat ja niiden järjestäjät (ent. NRC osakilpailut – tiedot päivitetty viimeksi 10.4.2021 – linkit aktivoidaan kun tapahtuma/tulokset julkaistu nettiin)

Ke 19.5.           Kaakon alueen yhteinen                             Kouvola                 KS                   Kisasivu  Tulokset

Ke 9.6.             Kymenlaakson maakunnallinen                  Hamina                 VeVe               Kisasivu  Tulokset

Ke 10.8.           Kaakon alueen yhteinen                           Luumäki               LuuRa              Kisasivu  Tulokset

La  14.8.          Kaakon alueen aluemestaruus (AM)         Savonlinna            ORa                Kisasivu  Tulokset

Ke  18.8.          Kymenlaakson maakunnallinen (finaali)   Kotka                     KyS                 Kisasivu  Tulokset

Henkilökohtaisten kilpailujen lisäksi kuusiosuuksinen nuorten viesti

Ke 16.6.          Kaakon alueen nuorten viesti (ANRV)     Joutseno                 JoKu                Kisasivu   Tulokset

Henkilökohtaisten kilpailujen lisäksi Kompassi-sarjalaisille (kulta, hopea, pronssi) viesti AM-viestien yhteydessä

Su 15.8.          Kaakon alueen Kompassi-viestit             Savonlinna              ORa                  Kisasivu   Tulokset

Pistetilannetta seurataan Kymin Suunnistajien NRC-sivulla, jossa ovat tallessa pistetaulukot vuodesta 2004 alkaen.

Kansalliset kilpailut

Kouvolassa ja lähialueilla kansallisia suunnistuskilpailuja järjestävät Kouvolan Suunnistajien lisäksi lähinnä Vehkalahden Veikot ja Luumäen Rasti. Seuraavaksi lähimmät kilpailut ovat Etelä-Karjalassa Lappeenrannan seudulla sekä Päijät-Hämeessä Lahden seudulla. Kilpailut löytyvät Suunnistusliiton Irma-järjestelmän kilpailukalenterista. Näissä kansallisissa kilpailuissa kilpailijoilta edellytetään voimassa olevaa lisenssiä.

Lisätietoa KS:n nuorisotiimiltä

Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan hienon ja elämyksellisen suunnistusharrastuksen kilpailutoiminnan pariin Kouvolan Suunnistajien kivaan seuraan, niin ota rohkeasti yhteyttä meistä jompaan kumpaan!
Hannu Peni, 040 513 6446, han6mich(at)gmail.com tai Jorma Laukkanen, 040 746 0088, hirvi.laukkanen(at)gmail.com.

Lähde reippaasti kilpailemaan KS – Kivassa Seurassa!