SM-hisu jäihin, mutta KevätSuunnistus ja liigakilpailut edelleen valmistelussa
Uutta matoa koukkuun, sanotaan silloin, kun kaikki ei mene ihan putkeen. Näin ajattelee myös KS, kun paikallinen viranomainen ei koronan vuoksi salli ulkoliikuntakilpailuja Kouvolassa ja SM-hisu piti jo toistamiseen peruuttaa. Viime talvihan oli lumeton ja se oli silloin peruutuksen syy.
– KevätSuunnistuksen, viestiliigan ja suunnistusliigan valmistelut ovat hyvässä vauhdissa ja koronaohjeistukset tulevat määrittämään aika paljon kansallisten sarjojen kilpailukonseptia, kertoo kilpailunjohtaja Riikka Peltonen.
KevätSuunnistuksessa kilpailunjohtajuus on ollut jo vuodesta 2015 naisten hallussa. Riikka on jo seitsemäs nainen tehtävässä. Riikka on valmistunut kaksi vuotta sitten ylioppilaaksi ja viettänyt viimeisen vuoden asevelvollisena armeijassa. Urheilevan Peltosen perheen tyttärenä hän on suunnistanut jo kuusivuotiaasta alkaen.
Elimäellä Hangasmäen kilpailumaasto on koeponnistettu viime kesänä, kun koronan vuoksi siirretty KevätSuunnistus järjestettiin heinäkuussa yksipäiväisenä Arboretum-rasteina. Ratamestarina tuolloin toimi Heikki Kyyrönen, joka nytkin jo tutuksi tulleessa kilpailumaastossa johtaa kilpailun ratamestariryhmää.
-Arboretum-rastien reittihärveli ja kisasivut ovat sellaisenaan edelleen kuranttia ennakkoinformaatiota. Kertaalleen on siis maasto juostu, joten joillekin saattaa maasto paikoin tuntua tutulta, mutta kyllä jyrkänteitä, notkoja ja rapakivikumpareita on riittänyt uusillekin rastipisteille, tuumii Heikki Kyyrönen.
Suunnistusliigan radoista vastaa Jukka Tani ja viestiliigan radoista Marko Uotila. Suunnistusvalmentajien puheenjohtaja Mikko Niskasen ideoimana elvytetään viestiliigan osakilpailuksi vuonna 1962 ensi kerran kilpailtu maineikas Kymen Rastiviesti. Se kaiken todennäköisyyden mukaan juostaan miesten sarjassa alkuperäiseen malliin viisiosuuksisena. Niistä kaksi on normipituuksisia ja kolme todella lyhyitä eli noin 4 km:n mittaisia.
-Viestiliigan yksi tärkeistä tavoitteista on järjestää nuorille ja etenkin nuorten sarjalaisille mahdollisuus päästä kisaamaan samalle radalle huippujen kanssa ja siksi lyhyet väliosuudet ovat kiinnostava kokeilu, selvittää Mikko Niskanen.
Asian on ratamestari Marko Uotila huomioinut naisten sarjassakin, jossa kakkososuus on muita osuuksia lyhyempi.