KevätSuunnistus 2020
Ratamestarilla unelmatalvi

Täällä Kouvolan leveysasteilla ei yleensä hiippailla metsissä tähän aikaan vuodesta ilman lumikenkiä. Nyt on kuitenkin sikäli poikkeavat säät, että KevätSuunnistuksen ratojen ollessa jo valmiina kisat voitaisiin pitää vaikka nyt heti helmikuun puolivälissä.

No oletettavasti Äitienpäivälle nytkin osunee mukava keväinen sää, jolloin viikonlopun vietto on varmemmin ulkoilua suosivaa. Ainakin kuusi edellistä KevätSuunnistusta ovat olleet säiden suosiossa.

Kilpailuja olen johtanut, karttoja tehnyt, kirjoitellut juttuja, järjestänyt iltarasteja ja kilpaillutkin olen ahkerasti eikä seitsemänä eläkevuonna ole ehtinyt pitkästyä.  Sain nyt käsiini aikuisten ratojen ratamestaroinnin todella miellyttävään, yhtenäiseen metsäalueeseen Elimäen Hangasmäellä. On ilo näin helmikuussa retkeillä paikoin puistomaisessa metsässä.

Pitkän matkan radat alkavat maaston pohjoisosasta Kinturmäeltä. Metsä on tasalaatuista, yhden maanomistajan omistamaa. Loppupätkä tullaan maalia kohti pitkin rastivälein. Tällöin sunnuntaille säilyy keskimatkaa varten maaston eteläosan avokalliomäet lähes koskemattomina. Niillä pyöriikin sitten sunnuntaina melkoinen rastiruletti.

KevätSuunnistuksen ykkösarvona on tarjota vaativaa metsäsuunnistusta kaikille sarjoille aivan viimeiselle rastille saakka. Maastovalinnasta lähtien tämä pidetään mielessä koko valmisteluprosessin ajan. Muuta herkkua on tarjolla pääsarjojen GPS-seurannan, ostokorttipalkintojen ja lasten sarjojen Tykkimäki-tuotteiden muodossa.

Tutustupa kisasivuilla olevaan kilpailun johtaja Marika Zernin laatulupaukseen, niin saattaa auton keula kääntyä Äitienpäivänä Kouvolan Elimäkeä kohti.

– Heikki Kyyrönen – Aikuisten ratojen ratamestari

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on ratamestarit-1024x729.jpg
Kokenut ryhmä on saanut monipuolisen ja yhtenäisen metsäalueen käsittävän maaston työkentäkseen. Kuvassa oikealta kartan laatija Asko Määttä, ratamestariryhmän johtaja Hannu Peni (lasten radat) sekä jäsenet Alexander Pullinen ja Heikki Kyyrönen (aikuisten radat), jotka jo syksyllä tarkastelivat koejuostavia ratoja.
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tommisalminen.jpg
Yksi koejuoksijoista, Tommi Salminen, asuu Elimäellä, pääsi koejuoksemaan omille metsästysmailleen pääsarjan radan. Hieman mietityttää reilun kolmen kilometrin rastivälin reitinvalinta, vaikka hirvipolut tuttuja ovatkin. Taustalla tienviitassa lukee ”Helsinki 115”. Se kertoo, että itäisistä kaupunginosista on vain tunnin hurautus kisapaikalle moottoritietä ja leveäkaistatietä pitkin.
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on jomiristo-1024x768.jpg
Rautakanki ja kirves heiluivat sekä ruuvari surahteli, kun Jorma Lahti ja Risto Nenonen virittivät rastipukkeja.
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Eerorastit.jpg
Eero Mattila pystyttää rastipukkia avokalliolle. Paikka on sen verran vaativa, että tehtävän edessä on syytä nöyrästi polvistua.
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on rastiprikka-1024x768.jpg
Ratamestarin mysteerilöytö: punaiseksi maalattu pyykkipoika. Olisiko ammoin käytetty rastiprikkana?