Juhlitaan 10- ja 11-vuotiasta Kouvolan Suunnistajia!
Syksyllä 2021 juhlitaan Kouvolan Suunnistajia!
Marraskuun tossunpesijäisissä juhlittiin viime vuonna 10-vuotiasta Kouvolan Suunnistajia. Korona-ajan mukaisesti olimme ulkona ja paistoimme nuotiolla makkaraa. Kenenkään ei tarvinnut kaivella vaatekaapista vähän hienompaa mekkoa ja pukua, koska KS-Gaala ja riehakkaat jatkot peruutettiin. Tai siis siirrettiin. Suunnittelutiimi varasi uuden ajan maaliskuulle, mutta peruutimme senkin. Tai siis siirsimme. Juhlimme nimittäin 11-vuotiasta Kouvolan Suunnistajia marraskuussa 2021. Me suunnittelutiimiläiset toivomme, että jokainen seuran jäsen, seuran jäseneksi ja juhliin haluava laittaa kalenteriin merkinnän: – lauantaina 20.11.2021 11-vuotis KS-Gaala ja jatkot Kouvolan kaupungintalolla.
Seuraiältään Kouvolan Suunnistajat on vielä lapsen tossuissa. Lapsen kehityskaarta tutkiessa on oikeastaan sama onko seuramme 10- vai 11-vuotta. Samat jutut toimivat tai ovat haasteellisia molemmille ikävuosille. Tähän tulokseen tulin, kun kävin lukemassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta lapsen kehityksestä. Sen mukaan seurallemme kuuluu oikein hyvää! (Alla olevassa tekstissä tummennetut sanat ovat kirjoittajan muuttamia, alkuperäisen sanan korvaavia sanoja, muuten teksti on suoraa lainausta MLL:n sivuilta lapsen kehityksestä.)
10-11-vuotias Kouvolan Suunnistajat on usein tasapainoinen, aktiivinen, ja sosiaalinen seura ja kiinnostunut monista asioista. Varhaisvaiheet ja yhdistymisen sopeutumisen kuohut on ohitettu ja varsinaiset nuoruusvaiheen tyrskyt ovat vasta edessä. Tämän ikäisen seuran jäsenenä on yleensä mukava ja helppo olla. Seuraelämä on parhaimmillaan ihanaa, huoletonta ja touhukasta seikkailua täynnä mahdollisuuksia.
10-11-vuotiaan seurajäsenen persoonallisuuden kehitys:
Seuran jäsen nauttii yhteisestä toiminnasta muiden seuralaisten kanssa sekä siitä, että hän saa asioita aikaan ja valmiiksi. Jäsenen vastuulle on viimeistään nyt hyvä antaa joitain sopivan vaativia tehtäviä. Jäsenen on tärkeää tuntea, että hän on tarpeellinen ja luottamuksen arvoinen. Velvollisuuksien hoitaminen ei silti läheskään aina ole mieluista, muistuttamista tarvitaan.
10-11-vuotiaan seuran hallituksen älyllinen kehitys:
Seuran hallituksen ajattelukyky kehittyy: looginen päättely, syysuhteiden ymmärtäminen, toiminnan suunnittelu ja sen seurausten pohtiminen onnistuvat entistä paremmin. ”Jos teemme näin, siitä seuraa, että…”
Hallituksen jäsenten ajattelu kohdistuu enimmäkseen konkreettisiin asioihin. Monimutkaisista asioista on vielä hankala hahmottaa kokonaisuuksia. Kuitenkin hallituksessa tässä iässä usein pohditaan myös suunnistuskauden suuria kysymyksiä, esimerkiksi kauden syntyä ja loppua, kilpailijoiden välisiä suhteita, oikeudenmukaisuutta ja ympäristö- ja kisarauha-asioita. Hallituksen puheenjohtaja voi tuntea ahdistusta ja epätoivoa sellaisten ongelmien vuoksi, joille hän ei voi mitään. Hän tarvitsee varapuheenjohtajan tukea ja jäsenten kunnioitusta pohtiessaan suuria kysymyksiä. Hallitus ymmärtää jo melko hyvin, mikä on totta ja mikä mielikuvitusta, mikä on mahdollista, mikä ei. Toisaalta erilaiset fantasiat voivat leimata ajattelua.
10-11-vuotiaan seuran liikunnallinen kehitys:
Tämänikäinen seura on liikunnallisesti aktiivinen ja touhukas. Seuralaisten luusto ja lihaksisto vahvistuvat, mikä luo edellytyksiä entistä monipuolisempiin lajisuorituksiin. Uudet suunnistukselliset taidot vahvistavat itsetuntoa: on upeaa tehdä tarkkuussuunnistusta tai juosta maaliin maastosprintissä. Tavoitteet voivat muuttua aiempaa kilpailullisemmiksi. Seuran jäsenet ovat kuitenkin yksilöitä. Joidenkin jäsenten mielenkiinto kohdistuu enemmän muihin harrastuksiin kuin suunnistukseen. Tärkeää on tulla hyväksytyksi omana itsenään. Jäsen voi nyt kuitenkin haluta lopettaa muita harrastuksia, jotka ovat olleet hänelle aiemmin tärkeitä, esimerkiksi vaihtaa muun liikuntaharrastuksen suunnistusharrastukseen.
Sekä kehon että mielen hyvinvoinnin kannalta on hienoa, jos jäsen löytää suunnistusmuodon, josta hän pitää ja jossa hän voi saada onnistumisen iloa. Erityisen mukavaa voi olla myös jokin seuran yhdessä harrastama liikunta, esimerkiksi lenkkeily, Repovedellä vaeltaminen, kuntopiiri tai sählyn pelaaminen.
Hallituksessa voi ilmetä ohimenevää kömpelyyttä ja keskittymiskyvyn puutetta. Puheenjohtaja (ja osa jäsenistä) voi olla liikehtimiseltään rauhaton: keikkua tuolilla, heilutella jalkoja, törmäillä, rummuttaa ja hypistellä sormillaan ja kuljeskella edestakaisin. Tavarat voivat putoilla ja kaatua. Tällainen kehitykseen liittyvä vaihe menee ajallaan ohitse. Tavatonta ei ole sekään, että puheenjohtaja jää kokouksen jälkeen lattialle lojumaan tai puolison leipomat kokouspullat kotiin pöydälle, vaikka puheenjohtaja omasta mielestään on ottanut ne mukaan.
10-11-vuotias jäsen ja median käyttö:
Suunnistuskirjat, –sovellukset ja –palapelit ovat jäsenille tärkeitä. Ne luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Myös netin ilmiöt ja yhteisöt, niiden seuraaminen ja niihin osallistuminen ovat monelle suunnistajalle merkityksellinen osa arkea.
Seuran viestintätiimin on huolehdittava jäsenten turvallisesta mediankäytöstä. Ole avoin ja myönteisen kiinnostunut seuran mediakäytöstä ja käytä mediaa yhdessä muiden jäsenten kanssa. Sopikaa, miten kännykkää käytetään suunnistettaessa. Saako siellä esimerkiksi käyttää nettiä tai ostaa sovelluksia tai pelejä? Kännykkä ei saa olla kisaamisen väline. Muistuta jäsentä siitä, että salakuvaaminen tai apuviestien lähettely ei ole sallittua.
Seuraile ja arvioi myös hallituksen mediankäyttöä ja veteraanisuunnistajien mediankäyttötapoja. Onko mediaan käyttämäsi aika pois seurakaverilta? Seura tarvitsee edelleen sinun aikaasi, läsnäoloasi ja nauttii yhteisestä tekemisestä kanssasi.
Tekstiä kirjoitti ja muutteli Päivi Pollari
Valokuvat: Minna Väänänen