2015

2.-4.1. Talvileiri, Vierumäki
6.-8.2. Kotileiri
13.-15.3. uusi ajankohta 20.-22.3. Kotileiri (la Pajulahti päivä peruuntunut) – ohjelma
1.-8.4.  Kevätleiri Ruotsi
17.-19.4. Jukola/Venla leiri, Turku/Paimio (Tus maja)
2.-3.5. Nuorten 10-16-vuotiaiden leiri Anjala (Alueen leiri)
15-17.5. SM valmistautumisviikonloppu (Kymenlaakso/Imatra)
17.6. Leiripäivä
11.-15.7. Kesän PK/taito leiri Vuokatti (hisu/kesu)
1.-2.8. SM valmistautumisviikonloppu ?

1.-8.4.  Kevätleiri Ruotsi/Tanja raportoi:

Ruotsissa oli todella mahtavaa ja rattoisaa suunnistaa.

Ruotsissa oli todella mahtavaa ja rattoisaa suunnistaa.

Kokonaiskuva leiristä Ruotsissa oli todella mahtava. Etenkin hyvä ja lämmin sää tekivät suunnistuksesta rattoisaa! 

Keskiviikko 1.4.

Automatka Kouvolan matkakeskukselta Helsinkiin sujui rattoisasti henkilöautoilla, jotka sitten illalla ajettiin Viking Line Gabriella -laivaan. Siellä sitten kierreltiin kauppoja ja käytiin buffetissa syömässä, käytiin tietysti nukkumaan alle puolilta öin – ainakin suurin osa.

Torstai 2.4 

Ajo Tukholmasta Norrköpingiin, jossa majoittauduimme paikallisen suunnistusseuran Kolmårdens OK:n seuramajalle, mistä avautui hieno, aurinkoinen lampimaisema.

Kun laukut sun muut oli saatu sisälle, lähdimme paikallisen miehen opastuksella lähikylän noutopöytään, ja sen jälkeen kauppaan.

Iltapäivällä ajoimme autoilla muutaman kilometrin päähän, missä kartat kourassa teimme noin tunnin mittaisen maastoon tutustumisen. Pari ensimmäistä rastiväliä oli tarkoitus mennä kävellen – tai ainakin niin hitaasti, jotta pääkoppa hahmottaisi “uudenlaisen” maaston. Joka rastilla piti pysähtyä ja suunnitella seuraava rastiväli – jos sitä ei kerinnyt suunnitella jo edellisellä välillä. 

Maasto oli mäkipainotteista ja niiden rinteet olivat vaikeakulkuista kivikkoa.

Päivän päätteeksi söimme herkullisen aterian.

Päivän päätteeksi söimme herkullisen aterian.

Perjantai 3.4

Herätessään osa porukasta kävi virkistävällä aamulenkillä, kun taas jotkut kävivät suoraan lämpimän puurolautasen eteen. 

Päivällä vedettiin henkilökohtainen suunnistuskilpailu, joka oli useimmille vuoden ensimmäisiä suunnistuksia – joten se otettiin enemmänkin harjoituksena. Ohjeet olivat selkeät; suunnittele välit huolella.

Maastossa oli paljon korkeuseroja, “mäestä seuraavalle mäelle” ja kuten edellisessäkin harjoituksessa rinteet olivat erittäin kivikkoisia. Saamme onnitella Marttiinaa ja Arttu Lindqvistiä suorituksista, jotka johtivat palkintosijoille!

“Kisan” jälkeen syötiin ja pidettiin pieni ruokalepo, jonka aikana käytiin rastivälit/-ajat läpi. Sen jälkeen käytiin lähimaastossa vetämässä palauttava – tai miten jaksoi – karttaharjoitus, joka perustui tarkkaan maaston ja kohteiden havainnointiin sekä “vikaan varmaan” kohteeseen ennen rastille menoa.

Lauantai 4.4

Aamupäivällä ajettiin autoilla vajaan puolen tunnin päähän majoituspaikasta tekemään pitkä PK- treeni pareittain vuorovedoilla toiselle suunnitelmaa ja ennakoita selittäen. Rastit sai valita parin kanssa ja aikaa kului kahden tunnin molemmin puolin. Maasto oli helppokulkuista kangasmetsää ja näkyvyys oli hyvä. Kartan mittakaavana oli 1:15 000, joka lisäsi kokemattomalle vaikeusastetta etäisyyksien hahmottamisessa.

Illalla Marttiina opasti kevyen koordinaatio-/loikkaharjoituksen leikkimielisen jalkapallo-ottelun yhteydessä – ja sen jälkeen kunnon lihashuolto.

Koordinaatio-loikkaharjoitus.

Koordinaatio-loikkaharjoitus.

 Sunnuntai 5.4

Toinen henkilökohtainen kilpailu sijaitsi muutaman kilometrin päässä ratsastuskeskuksen vieressä. Maastossa oli paljon pieniä jyrkänteitä, louhikkoa ja avokalliota sekä märkiä suoalueita ja tiheikköjä, mutta oli kuitenkin helppokulkuisempaa kuin ensimmäisessä kisassa. Päivän teemana oli pitää katse ylhäällä ja ottaa muutama sekunti lisäaikaa rastilta lähtiessä, jotta ehti suunnitella itselleen sopivan reittivaihtoehdon.

Illalla lähdimme läheisen lammen rannasta kävellen – tai juosten jos oli intoa – tekemään lyhyttä rastinottoharjoitusta (noin 100-200m rastien välillä), joka vaati tarkkaa suunnistusta, ja jotkut lähtivät vielä pimeän tullen yösuunnistamaan.

Maanantai 6.4

Aamu lähti käyntiin vetisellä puurolla – joka loppujen lopuksi saatiin pöytään tarjoiltavaksi, jonka jälkeen H16 ja D16 eli toisin sanottuna leirin teininuoriso lähtivät kolmen osuuden viestiin, jonka toisella osuudella sai juosta maksimissaan kolme henkilöä. Kisakeskus oli samalla hevostilalla kuin toissapäiväinen kisa, joten maasto oli puoliksi tuttua – kallioita, kivikkoa, mäkeä… Myös ne jotka eivät olleet viestissä, saivat suunnistaa avoimessa öppet-sarjassa. Poikien joukkue suunnisti palkintoja hipoen, ja tyttöjen joukkue sijoittui neljänneksi – siitä suuri kiitos Elina Espolle, joka juoksi päivän parhaimman suorituksen!  

Tanja, Riikka, Elina ja Henna palkinnoilla.

Tanja, Riikka, Elina ja Henna palkinnoilla.

 Toinen päivän harjoitus oli vajaan tunnin mittainen käyräharjoitus pienen ajomatkan päässä. Maasto oli vähän aikaa sitten raivattua/hakattua, mikä hidasti menovauhtia. Rastit löytyivät helposti, vaikka ne oli piilotettu taitavasti – lukuun ottamatta paria nimeltä mainitsematonta henkilöä.

Leirin viimeisen illan kunniaksi Erika tarjosi herkulliset jäätelöannokset, jotka syötiin hyvillä mielin.

Tiistai 7.4

Lämmin ja aurinkoinen sää – mikä parhain ilma viimeiseen harjoitukseen Ruotsin maaperällä. Harjoitus tehtiin pareittain, joista toinen lähti noin minuuttia ennen maastoon ennen kuin toinen lähti takaa-ajoon. Tarkoituksena oli vahva rastinotto ja itsevarma suunnistus. Mäkeä löytyi riittävästi lähimaastosta, kuin myös tiheää kasvustoa radan loppupäästä. Rataa ei pitänyt mennä täpöllä, vaikka kyseessä olikin takaa-ajo. Muutaman rastin välein parit vaihtoivat osia, ja matka jatkui.

Mökille päästyään syötiin jämät jääkaapista, vietiin kamppeet autoihin ja siivottiin talo siihen kuntoon, millainen se oli tullessamme. 

Ajomatkalla Tukholmaan pysähdyimme urheilukaupan alennusmyyntiin, jossa lähes jokainen löysi jotain ostettavaa.

Tukholmassa kiertelimme vanhaa kaupunkia, ennen kuin menimme Viking Line Amorellaan. Siellä menimme Buffetiin syömään – ja tapasimme ystävällisen miehen, joka kertoi mielenkiintoisen “elämänkertansa” urheilun parissa. 

Keskiviikko 8.4

Kotimatka Turusta Kouvolaan.

Kiitos Marttiinalle mahtavasta leiristä! – ja myös muille mukana olleille!

Kiitos Marttiinalle mahtavasta leiristä!

Kiitos Marttiinalle mahtavasta leiristä!

Tässä vielä ehkä leirin tärkein pointti: Älä liiku ellet näe seuraavaa ennakkoa tai sinulla ei ole tarkkaa suuntaa!
🙂 Tanja

(Kuvat Erika)