Ensin oli suo, kuokka ja Jussi.

Tunnettu romaanin aloituslause.

SM-keskimatkan keskeisten toimijoiden esittelyn voisi aloittaa analogialla:
Ensin oli supikko, ocad-läppäri ja Asko.

SM-kisan maastotyöt aloitti jo 12000 vuotta sitten mannerjäätikkö, joka sulaessaan juuttui pariksi sadaksi vuodeksi Kouvola-Lahti välille. Reunamoreenit, harjut ja supat ovat tämän geologisen vaiheen tulosta.

SM-kisan maastokartoituksen aloitti Kouvolan Suunnistajien Asko Määttä pari vuotta sitten. Työhön ovat jo aikoja sitten päässeet myös ratamestarit. Näin ehkä jääkauden sulamisvaihetta nopeammin, mutta kuitenkin vuosien työllä valmistuu toukokuun lopulla suunnistettava keskimatkan Suomen mestaruuskilpailu Kouvolan Vuohijärvellä.

Pidot supikoissa siis odottaa suunnistajia. Kouvolan Suunnistajat järjestää kattauksen.

Esittelemme tammi-helmikuussa järjestelyjen avainhenkilöitä. Olkaapa hyvät!

-Heikki Kyyrönen, kilpailunjohtaja

 

15.2. Noora Hyyrynen, gps-vastaava

Huolehdin seurantalaitteet pienen tiimini kanssa kaikkien asian omaisten selkään lauantain SM-karkeloissa ja huolehdimme maalissa laitteet takaisin haltuumme. Yhdessä minua viisaampien kanssa katsomme, kenelle laite laitetaan selkään, finaaleissa tietysti parhaimmille. Viime kesänä näin gps:n jaosta hyviä esimerkkejä, kun SM-kilpailuissa pääsin pääsarjassa muutamaan a-finaaliin ja sen myötä sain seurantalaitteen selkääni tallentamaan mitä kummallisimpia käyriä… Aiemmin olen kilpailuissamme pitänyt kahvilaa, paistanut ja myynyt makkaraa, huolehtinut juomarastista, juossut Huippuliigan rastivälejä TV-kameralle sekä pyörinyt lasten kassa muksulassa.

10.2. Janne Weckman, ratavalvoja, Vehkalahden Veikot

Suunnistuskärpänen puraisi jo pikkupoikana ja sen koommin olenkin touhunnut lajin parissa lähes kaikkea mahdollista. Itse kilpaileminen ei ehkä ole enää niin totista kuin nuorempana, mutta kivaa se on yhä edelleen. Kartanteko on toinen intohimo ja niitä olenkin saanut piirtää työkseni jo yli 10 vuotta.

Seurana on Vehkalahden Veikot, jossa huseeraan yleensä valmennus- ja karttapuolella. Mutta koska seuramme on myös innokas kilpailuiden järjestäjä, olen saanut toimia ratamestarina mm. Jukolassa, SM-kisoissa ja viimeisimpänä sotilaiden MM-kisoissa. Itseasiassa ensimmäinen tärkeämpi vastuutehtävä oli vuoden 1992 Jukolan rastimääritteiden teko tietokoneen avulla.

Nyt olen kuitenkin ensimmäistä kertaa valvojan roolissa. Viime vuoden SM-keskimatkalla olin kartantekijä ja läheisessä yhteistyössä ratamestareiden kanssa, joten ihan tuntemattomasta hommasta ei ole kysymys. Valvojana joudun kuitenkin tarkastelemaan muiden tekemisiä vähän eri vinkkelistä mihin olen aiemmin tottunut ja toivon oppivani itsekin taas jotain uutta siinä sivussa.

 

4.2. Tapani Koskela, kilpailunvalvoja (SM+WRE), Hämeenlinnan Suunnistajat

Oma suunnistusharrastukseni alkoi 1973 ympäri Suomen niemen järjestetyistä Kansan suunnistuksesta (nimi saattaa olla väärin, mutta kartta on tallessa) ja seuraavana vuonna kokeillen kansallisissa kilpailuissa. Tuosta hetkestä olen edustanut yhtä ja samaa seuraa, Hämeenlinnan Suunnistajia.

Monessa olen ollut mukana tuon jälkeen. Seuran johtokuntatyöskentelyä, puheenjohtajanakin, unohtamatta kilpailemista. Yksi parhaita suunnistusmuistoja on Ounasvaaran Jukolan viesti 1980, johon sain valmistautua valmentajan ohjauksessa. Toki nyt kilpailukäytössä oleva maasto tuli sekin koetuksi Jukolan viestin 1983 myötä.

Kilpailun johtajakokemusten kartuttaminen alkoi vuoden 1998 maailmancupin päätöstapahtumassa, kansallisen kilpailun johtajana. Sittemmin kokoemusta on karttunut SM-kilpailujen johtajana, suurimpana tapahtumana Fin5-2009. Ratamestarina olen ollut niin am-, kuin kansallisissa kilpailuissa sekä vuoden 2016 ryhmän 2 keskimatkan kilpailussa.TA-tehtäviin “ajauduin” vuoden 2014 Fin5:n myötä ja siitä alkaen näitä kuvioita. Työ on ollut antoisaa ja koen olevani tässä eräänlainen viestin viejä tapahtumanjärjestäjien välillä, yrittäen samalla katsoa asioita ulkopuolisen silmin, asiakasnäkökulmasta. Kouvolan Suunnistajien kanssa olen saanut toimia TA-tehtävissä vuoden 2016 Huippuliigan kilpailusta alkaen.

Kartantekoon liittyvä muistoni on ajalta, kun käytössä olivat kalvot ja aineistona ilmakuvista laaditut stereotulkinnat. Syksyllä 1984 maastossa työ hieman takkuili, en tiennyt tuolloin alueen magneettihäiriöistä, ja eväitä nauttiessani kuulin jonkin matkan päästä alarinteestä ääniä. Hirvikö se siellä rymistelee? Alkoi sitten haukahtelemaan, mistä tiesin aiheelliseksi tehdä väistöliike. Olin aiemmin kuullut karhun haukahtelevan varoitukseksi, kun tuo merkkaa reviiriään tai sillä on pentuja matkassa. Oli sitten nähty seuraavalla viikolla noin kilometrin päässä omasta havaintopaikastani, mukana kaksi pentua.

 

 

31.1. Marko Uotila, ratamestari

Tehtävänä vastata toisesta puolesta radoista. Työskentelen yrittäjänä/naprapaattina Anjalankosken Kuntopisteellä. Suunnistanut vuodesta 1976, toiminut monissa kisoissa ratamestarina ja kartantekijänä, kuten Sippu-Jukola 2005, nuorten Jukola 2013 Anjala. WRE-kokemustakin kertyi vuoden 2016 Huippuliigan ratamestaritöissä.

 

 

27.1. Ossi Karvonen, ratamestari 

Suunnistanut vuodesta 1988. Ratamestarina ensimmäiset kansalliset 1994 18- vuotiaana, jonka jälkeen lukuisia kansallisia, am-kisoja ja nuorten kisoja. Arvokilpailuissa ratamestariryhmässä ollut mukana Fin5 1996, SM-yö 2012, SM-hisut 2015, SM-pysut 2017 sekä ratavalvojana SM-pysut 2010 ja Nuorten Jukola 2013. Ensimmäinen julkaistu suunnistuskartta v. 1994, jonka jälkeen karttoja on ollut työn alla koko ajan. Viimeisimmät kartoitukset ovat käytössä osana SM-2018 harjoituspakettia.

 

 

22.1. Asko Määttä, kartantekijä 

Olen tehnyt SM-kisakartan ja huolehdin kartan painatuksen keväällä.
Suunnistuksesta tuli elämäntapa -80 luvun alussa, kun törmäsin lenkillä Iltarastipaikalle.
Kartoituksen aloitin vuosituhannen vaihteessa. Aluksi päivitin vanhentuneita karttoja Elimäellä.
Yhden kartan tein ihan peruskartan pohjalta.

Olen tehnyt kaksi SM-kisakarttaa tätä ennen: SM-yön karsinnan kartan Kuusankoskelta (2012)  ja osan SM-viestin kartasta Hämeenkyrössä (2015). Alusta alkaen olen tehnyt karttoja suoraan maastossa tietokoneella ja GPS:llä. Lähes intohimoksi on tullut kehittää kartoituksen tekniikkaa. Viimeisin hankinta on kuvauskopteri ilmakuvia varten.

 

 

 

<< paluu kilpailun SM-keskimatka 2018 etusivulle